top of page

Vestigii romane în Romania

Vestigii romane în Delta Dunării

Geto-dacii È™i bastarnii sunt învinÈ™i în anii 29-28 a.Chr., când românii se stabilesc pe litoral È™i la gurile Dunării, extinzându-È™i mai târziu puterea asupra întregii regiuni. DominaÈ›ia lor durează aproape È™apte veacuri, timp în care malul Dunării È™i litoralul au fost fortificate cu numeroase cetăți. Cercetările arheologice au localizat pe malul sudic al braÈ›ului Sfântu Gheorghe, trei fortificaÈ›ii române: primele două la Mahmudia È™i Murighiol, identificate cu cetățile Salsovia respectiv Halmyris ; cea de a treia la Dunavatul de Jos-"Cetatea Zaporojenilor", fiind situată la gură braÈ›ului Dunării. 
 Săpăturile arheologice de la Cetatea Halmyris au relevat o continuitate de locuire din sec. al IV-lea a.Chr. până în sec. al VII-lea p.Chr. De asemeni, pe malul unui canal ce leagă azi braÈ›ul Sf. Gheorghe de lacul Razelm au fost descoperite vestigiile ultimei fortificaÈ›ii române de pe limesul dunărean spre mare (sec. ÎI-VI p.Chr.), cu turnuri exterioare È™i zid de incintă. 
La Tulcea, oraÈ™ul de la porÈ›ile deltei, cercetările arheologice de pe colnicul Horă, au vizat dezvelirea anticului Aegyssus . Cercetările au arătat că aÈ™ezarea s-a înfiripat în epocă elenistica È™i s-a dezvoltat până în prima jumătate a secolului al VII-lea p.Chr. 

 

Vestigii romane importante din MaramureÈ™

Arheologii maramureÈ™eni au făcut câteva descoperiri extrem de importante în situl din satul Bozanta Mică, insă vor fi nevoiÈ›i să intrerupă muncă de cercetare pentru că... nu primesc alÈ›i bani în acest an.  Asa că È™antierul arheologic deschis în urmă cu un an, unde au fost descoperit[ acum două monede române, un pandantiv, diferite obiecte metalice incă neidentificate, precum È™i două complexe din epocă medieval timpurie, a fost închis la sfârÈ™itul lunii august, cel puÈ›in pană anul viitor. Situl arheologic Bozanta Mică-Grind, situat la confluenÈ›a SomeÈ™ului cu Lăpusul, a fost descoperit în anul 1992 de dr. Ioan Stânciu, pe atunci angajat al Muzeului JudeÈ›ean de Istorie È™i Arheologie din Baia Mare, insă a fost cercetat de arheologii maramureÈ™eni doar de anul trecut, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj Napoca, unde lucrează acum dr. Stânciu.  Descoperirea echipei coordonate de dr. Stânciu, din care fac parte arheologii Dan Pop, Răul Cardos, Marius Ardeleanu, Dorian Ghiman (restaurator) È™i Zamfir Somcutean (conservator), este extrem de importantă È™i prin prismă faptului că reprezintă o dovadă a schimburilor comerciale dintre locuitorii din afară graniÈ›elor Imperiului Român È™i cei din interiorul imperiului. 

Bani lui Marcus Aurelius ÅŸi Severus Alexander

"În acest an, s-au descoperit două monede de epocă romană imperială. Una dintre ele din timpul lui Marcus Aurelius, mai exact pe moneda apare soÅ£ia acestuia, Faustina II. Moneda se datează între anii 176-180 d.Chr., fiind emisă dupa moartea împărătesei. A doua monedă este din timpul Iuliei Mamea, mama împaratului Severus Alexander, ÅŸi se datează în anul 232 d.Chr.", a confirmat arheologul Raul CardoÅŸ.

În timpul săpăturilor arheologice, istoricii au mai descoperit un pandantiv din bronz ÅŸi mai multe obiecte metalice încă neidentificate, dar arheologul Marius Ardeleanu a remarcat ÅŸi „descoperirea a două complexe medieval timpurii, foarte importante, datate în secolul VIII d.Hr., câteva gropi de stâlpi care delimitau locuinÅ£e sau anexe gospodăreÅŸti de epocă romană, precum ÅŸi vetre din epoca bronzului". În situl de la Bozânta Mică au fost identificate trei sate: din epoca bronzului (aproximativ 1500-1000 î.Hr.), din epoca romană - Barbaricum (din afara graniÅ£elor Imperiului Roman) ÅŸi din epoca medieval timpurie (sec. VIII-IX d.Hr.). Arheologul ÅŸef al Muzeului JudeÅ£ean de Istorie ÅŸi Arheologie din Baia Mare, Dan Pop, a spus că „surprizele" pe care le-au avut în acest an sunt legate ÅŸi de calitatea obiectelor descoperite, foarte bine păstrate, ÅŸi că au fost posibile ÅŸi datorită faptului că au folosit în premieră studiul magnetometric, fapt care i-a ajutat să economisească timp ÅŸi bani. Studiul a indicat unde se află densitate mare de structuri arse sau structuri zidite sub pământ.

Dacă descoperirile din epoca bronzului sunt relativ familiare arheologilor din nord-vest, cele din epocile romană ÅŸi medieval-timpurie sunt mai puÅ£in cunoscute ÅŸi de aceea maramureÅŸenii ÅŸi-au îndeptat atenÅ£ia spre acestea.

 

Vestigii romane din Cluj-Napoca

OraÈ™ul Cluj-Napoca are o istorie lungă È™i fascinantă care a început cu multe milenii în urmă. Există dovezi că zona a fost locuită încă din neolitic, mai precis, începând cu anii 6.000-5.500 î.Hr. În această perioadă se pare că ar fi existat o aÅŸezare la Gura Baciului, în apropierea Clujui. Mai era una pe Strada Memorandumului de azi (care începe de la Biserica Sfântul Mihail) È™i un mormânt în Mănăştur (cartier al Clujului) tot din neolitic. Zona a continuat să fie locuită, fapt atestat de vestigiile traco-dacice È™i celtice găsite aici.

Toate aceste descoperiri demonstrează că istoria Clujului începe cu mulÈ›i ani înainte de ocupaÈ›ia romană. Mai exact, în momentul invaziei, pe acest pământ exista probabil o aÈ™ezare numită Napuca sau Napoca. Romanii au distrus-o È™i au fondat alta în locul ei pe malul drept al râului SomeÈ™. Numele, însă l-au păstrat.

Unul dintre primele vestigii din perioada romană este o bornă kilometrică găsită în comuna Aiton, pe drumul care ducea la Potaissa (Turda de azi). InscripÅ£ia spunea că distanÈ›a până la localitatea din urmă era de MPX, care este egală cu 14.8 km. Cea mai importantă parte a inscripÈ›iei este „O POTAISSA Napocae. Millia Passuum X", care se presupune a însemna „de la Potaissa la Napoca sunt 14.8 km". Cu toate acestea, faptul că distanÈ›a dintre Aiton È™i Turda este tot de 14.8 km, sugerează ipoteza că Napoca era, de fapt, o aÈ™ezare mai mare, care includea Potaissa. O replică a bornei poate fi găsită în Turda.

Unele dintre cele mai importante vestigii romane din în Cluj-Napoca se găsesc în PiaÈ›a Unirii. Acestea datează din secolele II-III d.Hr. È™i făceau parte din piaÈ›a centrală a oraÈ™ului Napoca. Astăzi rămăşiÅ£ele sunt acoperite de sticlă pentru protecÈ›ie È™i sunt iluminate electric.

Alte vestigii importante au fost dezgropate în PiaÅ£a Muzeului. Aici se găsesc ziduri de dînainte de cucerirea romană, necropole romane din secolele II-IV d.Hr., dar ÅŸi obiecte feudale È™i medievale. Săpăturile au început, în secolul al XIX-lea È™i au relevat inscripÈ›ii, altare, pietre funerare ÅŸi statui.

O descoperire mai recentă a fost făcută în PiaÅ£a Ștefan cel Mare. Cele mai importante piese de aici sunt ruinele unei biserici reformate vechi de 300 ani, construită la sfârÈ™itul secolului al XVII-lea. Săpăturile au mai adus la lumină un zid È™i obiecte de ceramică din timpul ocupaÅ£iei romane.  

bottom of page