Arhitectura
Că în întreagă lume elenistica, È™i la români artă dominantă era arhitectură.
Casele românilor se deosebeau de cele ale grecilor, în primul rând prin acel element tipic român care este atrium-ul, curtea inferioară (cu sau fără portice), de formă rectangulara sau pătrată, cu un bazin sau un put în centru, iar de jur-mprejur, cu camerele de locuit: în atrium erau plasate imaginile strămoÈ™ilor È™i căminul domestic, precum È™i statuile divinităților protectoare ale familiei-larii È™i penaÈ›ii. (La început termenul atrium desemna prima încăpere i care patrundeu într-o casă română).
Procedeele de construcÈ›ie s-au perfecÈ›ionat când în sec. ÎI i.e.n. s-a descoperit un fel de ciment:un conglomerat artificial de pietriÈ™ È™i nisip, amestecat cu materii vulcanice, peste care se turnă, în cofraje,mortar.După această,peretele era acoperit
cu caraizi arse sau cu mici blocuri de piatră tăiate în formă de romb.Apoi, prin folosirea generalizată a cărămizilor arse, a fost posibilă construcÈ›ia boltei în leagăn È™i a cupolei care putea acoperi săli de mari fimensiuni.Asemenea progrese teehnice i-au ajutată pe români să realizeze edificii îndrăzneÈ›e, impresionanad prin domeniile lor uriaÈ™e; contrustii în special cu caracter pur utilitar:bazilici, terme, apeducte È™i edificii destinate spectacolelelor.
Bazilicile erau clădiri publice de mari proporÈ›ii (cea construită în timpul lui Cezar avea 109m pe 40m), consand dintr-o vastă sală dreptunghiulara; intrarea era una din laÈ›urile fie mari, fie mici;în acest ultim caz, pe latură opusă intrării peretele luă formă de absidă.Situate în imediată apropiere a Forului,bazilicile erau locurile unde, cum s-a spus, se È›ineau È™edinÈ›ele tribunalelor È™i unde se întâlneau oamenii de faceri. Din arhitectură bazilicei au derivat sălile palatelor (care, asemenea bazilicelor erau derivate prn È™iruri de coloane în două, trei È™i chiar mai multe nave), precum È™i bazilică creÈ™tină.
Atâta de solidele poduri române,indispensabile imensei reÈ›ele de drumuri,erau perfect calculate că să reziste la presiunea apei.Podurile din epocă imperială nu foloseau întotdeauna betonul (maestec de petris sau nisip cu un liant, bitum sau var obiÈ™nuit),ci blocri de travertin-È›uf calacaros compact, depozit de carbonat de calciu,- cea mai importantă piatră de construcie folosită de români. Ei cunoÈ™teau, din cele mai vechi timpuri, È™i arcul liber.Ponte Milvio (109 i.e.n.)din Romă, de plda, avea aecele cu deschiderea de 18m;dar în Spania, podul-în întregime din granit-de lângă Alcantara, peste fluviul Tajo, pod lung de 189m, are 6 arce semicirculare , deschiderea celui mai mare fiind de 27m. Iar podul lui Traian, de la PorÈ›ile de Fier, avea o lugime de aproximativ 900m, cu piloni de piatră la o distanță de 51m unul de laÈ›ul.Adeseori podurile, trecând peste un rău sau traversând o câmpie, funcÈ›ionau că suporturi ale unor apeducte.
Faimoasele apeducte romane, opere impresionante de inginerie, aduceau în oraÈ™e apa prin tuburi sau canale susÈ›inute de arcuri uriaÈ™e, de la mari distante. Primul apeduct (construit în 312 i.e.n.) avea o lungime de 16,5km; două secole mai târziu a fost construit un altul, care aducea locuitorlor Romei apa de la o distanță de 92 km. În epocă imperială oma dispunea de 13 apeducte,cu o lungime totală de 430 km È™i care aduceau în oraÈ™ peste un milion de metri cubi de apa pe zi. Impresionează È™i azi ruinele faimoaselor apeducte române di FranÈ›a (Pont-du-Gard,Metz) sau din Spania (Segovia,Tarragona).
Inginerull român Frontinus, expert în construcÈ›ia de apeducte, spunea că acestea sunt "principalulu semn al aretiei Imperiului român".Apeductul din Segovia (construi,probabil, în timpul lui Augustus), în care mu s-a folosit cimentul, È™i care este È™i azi în funcÈ›ie, are 128 de arce, pe două nivele; este construit din blocuri de granit alb È™i atinge înălÈ›ime maximă de 27m.-Impresionantul, splendidul apeduct de la Pont du Gard, de lângă Nimes,-apeductul român cel mai bine conservat până astăzi-are trei ordine de arce suprapuse (deschiderea maximă a acelor inferioare este de 23m). "Din motive de economie, românii foloseau canale construite din zidărie în loc de cnducte metalice, rezistente la presiune, căci fontă era necunscuta, iar plumbul È™i bronzul erau prea costisitoare" (Grant)
O realizare tipic română în domeniul arhitecturii a fost È™i anfitreatul. "Aceste gigantice construcÈ›ii ovale reprezintă o dublare a teatrului semiircular greco-român, a cărei prima versiune permanență, construia în piatră È™i È›uf vulcanic, a fost completată de Pompei, în 54 i.e.n. (Idem). Arenă, de formă eliptică, era acoperită cu nisip, pentru că această să asoarba sângele oamenilor morÈ›i sau răniÈ›i. Primul anfiteatru, parÈ›ial din piatră, a fost construit la Romă de Augustus, al doilea, sub Nero;dar cel mai mare anfiteatru român (ocupând o suprafaÈ›a de 186m pe 150m, iar dimensiunile arenei fiind de 87m pe 54m) È™i totodată cel mai celebru fiind "Anfitreatul Fluviilor" (Coloseum).