Armata
“Prin execiÈ›iile prin care i-ÅŸi instruiesc soldaÅ£ii, românii le insuflă forţă, nu numai trupească, ci ÅŸi sufletească: ÅŸi frică joacă un rol în instrucÅ£ia lor. Fiindcă au legi prin care pedepsesc cu moartea ÅŸi cea mai mică neglijenţă în îndeplinirea îndatoririlor.” Josephus Flavius,( Războaiele iudaice 3.) 102-104 Armata profesionistă a fost creaţă de Caius Marius. În 107 i.Hr., într-o mutare fără precedent, el a apelat la cetăţenii cei mai săraci, la bărbaÅ£ii care nu aveau destulă avere pentru a putea fi recrutaÅ£i. Reforma realizată de Marius a fost o etapă importantă în trecerea de la miliÅ£ia română la armată profesionistă.
Armată română era alcătuită din două grupuri separate. Legionarii erau cei mai importanÅ£i soldaÅ£i. 0 legiune era alcătuită din 5 600 de infanteriÅŸti. Fiecare din ei era cetăţean român ÅŸi îndeplinea un stagiu militar de până la 25 de ani. Celălalt grup era format din auxiliari.
Erau cei care aparţineau triburilor
sau popoarelor cucerite de români. De obicei erau primii trimiÅŸi în luptă, înaintea legionarilor. MulÅ£i erau arcaÅŸi sau făceau parte din cavalerie; alÅ£ii aveau îndeletniciri mai dure, cum ar fi păzirea forturilor de frontieră.
Fiecare grup de 80 de oameni era comandat de câte un centurion. AceÅŸti centurioni erau adevăraÅ£ii conducători în armată română. Erau soldaÅ£i duri, bine instruiÅ£i, care-ÅŸi croiau drum să ajungă ofiÅ£eri. Fiecare centurion avea un baston confecÅ£ionat dintr-un butuc de vită-de-vie, că semn al puterii sale. Cu acesta putea să lovească pe oricine nu-ÅŸi vedea de treabă aÅŸa cum trebuie. Uneori, soldaÅ£ii aveau foarte puÅ£ine de făcut. Stăteau în barăci, făceau reparaÅ£ii ÅŸi curăţenie. Dar puÅ£eau fi atacaÅ£i oricând, aÅŸa că trebuiau să fie pregătiÅ£i ÅŸi în formă. Mergeau peste tot pe jos ÅŸi trebuiau să fie gata să mărşăluiască până la 32 de kilometri pe zi, să care un echipament de 27 kilograme, plus armele. InstrucÅ£ia era dură. Se confruntau cu obstacole, îmbrăcaÅ£i în armură completă, se simulau bătălii ÅŸi făceau marÅŸuri. Era o înstrucÅ£ie îndelungată, cu o disciplină de fier. Un soldat putea fi lapidat până la moarte, dacă nu-ÅŸi făcea datoria aÅŸa cum trebuie. Majoritatea luptelor erau corp la corp ÅŸi puÅ£eau fi foarte sângeroase. OfiÅ£erii trebuiau să se asigure că nu da nimeni înapoi în ultimul moment. Fiecare trebuia să lupte pe viaţă ÅŸi pe moarte. Se dădeau recompense pentru bravură, menite să-i încurajeze. Primeau medalii ÅŸi lanÅ£uri, iar cel ce salvă viaţă altui soldat primea o coroană din frunze de stejar. Era rasplatit, de asemenea, primul care atacă zidurile unui fort sau se aruncă la bordul unei corăbii duÅŸmane. PuÅ£ini erau cei care primeau onoruri. Majoritatea celor care luptau erau uciÅŸi înainte de terminarea stagiului.
Echipamentul complet al unui infanterist român constă în : căsca de bronz, platoÅŸa, gladius, două suliÅ£e, o cantitate de grîu suficientă pentru 15 zile, un coÅŸ cu lucruri personale, o oală de gătit, un topor, un tîrnăcop, scut de alamă, o cazma, doi pari de lemn pentru îngrăditură de noapte.
LEGIUNEA (latinul legio=armata)
Unitate militară permanenţă tactică ÅŸi strategică,recrutată dintre cetăţenii români. Pînă în sec. 2 en. ,avea un efectiv de 5600 de soldaÅ£i repartizaÅ£i în 10 cohorte,fiecare cohortă avea 6 centurii ÅŸi fiecare centurie 80 de oameni. După reorganizarea armatei, intreprinsă de împăratul Hadrian, numărul soldaÅ£ilor unei legiuni a fost ridicat la 6800 lor adaug induli-se ÅŸi 726 de cavaleriÅŸti. Împăratul Augustus a stabilit numărul legiunilor la 28 acesta crescînd pînă sub Septimius Severus la 30. Serviciul în legiune dură 20-25 de ani, la capătul cărora soldaÅ£ii primeau recompense în bani ÅŸi loturi de pămînt. Începînd cu Augustus, comandă unei legiuni i se încredinÅ£a unui legat imperial de rang senatorial. Organizarea lui Augustus a rămas în vigoare pînă în sec.3 en. Împăratul DiocleÅ£ian ÅŸi apoi ÅŸi Constantin au mărit numărul legiunilor dar le-au micÅŸorat efectivul pînă la 1000 de soldaÅ£i de infanterie fiecare.
Legiuni în Dacia
Majoritatea legiunilor au venit în Dacia cu ocazia războaielor, însă au plecat în scurt timp pe alte fronturi, după pacificarea noului teritoriu român.
Legiunea a XIII-a Gemina-cantonată la Apulum (106 en -271en)-formată de Augustus în 27 en prin fuziunea a două legiuni purtînd acest număr, cantonată în Panonia apoi în Germania după dezastrul lui Varus (9en), apoi în Italia de către Nero. L-a susÅ£inut pe Otho dar a fost înfrîntă de legiunea a V-a Alanda, la Bedr