top of page

La începutul istoriei românilor, animismul era principală credinÈ›a religioasă, în existenÈ›a unor forÈ›e misterioase malefice sau benefice, aflate în orice ființă sau obiect din natură. Se credea că fiecare om îÈ™i are spiritul sau protector È™i încă de la naÈ™tere era ghidat de o voinÈ›a divină individuală. De asemenea, fiecare activitate practică, mai ales din cele legate de cultivarea pământului cum ar fi aratul, semănatul, seceriÈ™ul etc. stăteau sub semnul unei divinități protectoare. Acestea erau „geniile” sau numina, cărora le erau adresate actele de cult. Din acestea au derivat, mai târziu, zeitățile propriu-zise, sub influenÈ›a unor credinÈ›e religioase etrusce dar È™i a panteonului grecesc. Jupiter era zeul luminii, al fulgerelor, ploii, mai târziu al victoriei. Junona, soÈ›ia lui Jupiter, era protectoarea căsătoriilor È™i a naÈ™terilor. Pentru un popor eminamente războinic, principalul zeu era Marte, zeitatea care guverna războaiele. IanuÈ™ era zeul protector al casei, 

care privea spre trecut È™i viitor È™i era reprezentat cu două feÈ›e. A devenit È™i zeitatea începutului de an, de unde provine numele lunii ianuarie. Vestă era zeiÈ›a focului sacru, protectoare a Romei. Preotesele ei, vestalele, care întreÈ›ineau focul sacru în templul Vestei, erau în număr de È™ase, alese de marele pontif dintre feÈ›e sub 10 ani aparÈ›inând unor familii nobile. În timpul serviciului lor de 30 de ani trebuiau să rămână caÈ™te È™i se bucurau de un prestigiu deosebit. Ofensele aduse unei vestale erau pedepsite cu moartea iar dacă un condamnat la moarte întâlnea în drumul spre locul de execuÈ›ie o vestală putea fi graÈ›iat. Minerva era zeiÈ›a meÈ™teÈ™ugurilor dar È™i a înÈ›elepciunii, fiind asimilată cu Atena din panteonul grecesc, iar Venus a grădinilor È™i a frumuseÈ›ii, prin asimilarea atributelor Afroditei greceÈ™ti. Spre deosebire însă de greci, românii nu au reprezentat zeitățile lor sub chipul omenesc. Cu un spirit mai pragmatic, aceÈ™tia nu erau preocupaÈ›i de problemele filosofice cu privire la evoluÈ›ia existenÈ›ei omeneÈ™ti, moartea, destinul. În principiu, practicile lor de cult aveau scopul de a câÈ™tiga bunăvoință divinităților È™i erau o daotorie civică a fiecărui cetățean de a trăi în pace cu divinitățile.  
Centrul vieÈ›ii religioase îl reprezenta casă fiecărui roman, unde capul familiei oficia cultul domestic, aducând pe altarul de lângă vatră ofrande zeilor casei, Vestă, IanuÈ™, cei doi penati È™i lari, cei din urmă preluaÈ›i de la etrusci. Actele de cult publice erau reglementate riguros È™i supravegheate de pontifi, care nu erau propriu-zis sacerdoÈ›i, ci aveau funcÈ›ii de administrare a cultului. Pe lângă îndatoririle religioase, cei care făceau parte din colegiul pontifilor aveau È™i atribuÈ›ii juridice È™i de istoriografi. Ei stabileau calendarul, È›ineau evidenÈ›a sărbătorilor, consacrau edificiile publice, vegheau că legile publice să nu vina în contradicÈ›ie cu cele religioase, hotărau admiterea unor divinități străine în panteonul român. Pontifii au fost È™i principalii istoriografi ai Romei È™i primii legislatori, punând bazele dreptului român. Colegiul acestora era prezidat de supremul pontif (Pontifex Maximus), în perioadă regală însuÈ™i regele iar în cea imperială împăratul. Pontifex Maximus era ales pe viață, îÈ™i avea locuinÈ›a în For È™i sub autoritatea să se găsea colegiul sacerdotal al celor 15 flamini, numiÈ›i pentru un an, care executau sacrificiile È™i conduceau cultul divinităților principale. Alte colegii sacerdotale erau cel al vestalelor, al apulonilor, care organizau festivitățile religioase, banchetele È™i jocurile publice, spectacolele de teatru È™i circ, cel al augurilor, care interpretau intenÈ›iile È™i  zeilor, prin observarea zborului   cântecului păsărilor. Pe aceste colegii, existau o serie de confrerii cu atribuÈ›ii specifice, de asemenea religioase.   Religia română nu a avut o doctrina propriu-zisă, bine structurată, stabilă È™i a fost caracterizată de disponibilitatea de a prelua credinÈ›e È™i practici religioase de la popoarele cu care au venit în contact, atât europene cât È™i orientale. Octavianus Augustus a reformat religia română, a dispus că teritoriul oraÈ™ului Romă să fie împărÈ›it în 14 cartiere, fiecare cu un altar, în care se practică cultul larilor È™i al geniului, devenit spirit tutelar al împăratului. Sub influenÈ›a Orientului, au apăaut noi personificări ale divinităților: Romă însăși devine o divinitate, căreia i se dedică statui, împăraÈ›ii Caesar, Antonius, Augustus sunt declaraÈ›i fii ai zeilor încă din timpul vieÈ›ii, li se ridica altare, numeroase statui în For È™i se ajunge astfel la un adevărat cult imperial. Alte influenÈ›e orientale au fost materializate în preluarea cultului egiptean al zeiÈ›ei Isis, răspândit în întreg imperiul, al zeităților Cybele, Baal, Mithra È™i altele. La începutul primului mileniu d. Hr., pătrund, tot prin filiera orientală, cultele creÈ™tine, o nouă religie ai cărei adepÈ›i au fost într-o prima perioadă aspru persecutaÈ›i, prigoniÈ›i È™i omorâÈ›i, pentru că în cele din urmă chiar împăraÈ›ii români să se crestineze. 
 Religia română nu a avut o doctrina propriu-zisă, bine structurată, stabilă È™i a fost caracterizată de disponibilitatea de a prelua credinÈ›e È™i practici religioase de la popoarele cu care au venit în contact, atât europene cât È™i orientale. Octavianus Augustus a reformat religia română, a dispus că teritoriul oraÈ™ului Romă să fie împărÈ›it în 14 cartiere, fiecare cu un altar, în care se practică cultul larilor È™i al geniului, devenit spirit tutelar al împăratului. Sub influenÈ›a Orientului, au apăaut noi personificări ale divinităților: Romă însăși devine o divinitate, căreia i se dedică statui, împăraÈ›ii Caesar, Antonius, Augustus sunt declaraÈ›i fii ai zeilor  din timpul vieÈ›ii, li se  altare, numeroase   For  se ajunge astfel la un adevărat cult imperial. Alte  orientale au fost materializate  preluarea cultului egiptean  zeiÈ›ei Isis, răspândit  întreg imperiul,  zeităților Cybele, Baal, Mithra  altele. La începutul primului mileniu d. Hr., pătrund, tot prin  , cultele creÈ™tine, o  religie  cărei adepÈ›i au fost într-o   aspru persecutaÈ›i, prigoniÈ›i  , pentru   cele din  chiar    se crestineze. 

Religia din Roma antică

bottom of page