Arta romană
Istoria artei romane are în vedere nu numai creaÈ›iile de pe pământul italic, ci È™i cele realizate în timpu dominaÈ›iei române în toate provinciile imperiului-din trei continenete:din Grecia, Asia Mică, Siria, Africa română È™i Egipt, din Gallia, Britania, Germania, Peninsulă Iberica È™i regiunile dunărene.În cnditiile acestea-în ce măsură este poate posibil a se vorbi despre o "artă română", a i se descifra originalitatea È™i a i se aplică judecăți de valoare?Originea diversă a populaÈ›iilor intrate în compoziÈ›ia Imperiului român,tradiÈ›iile lo culturale atât de diverse, capacitatea fiecăruia de a asimila spiritul civilizaÈ›iei române, au determinat reelaborare permanență a aportului românilor.Încât, artă română privită în totalitatea ei păstrează adeseori aparentă spiritului, a concepÈ›iei, al stilului artistic al acestor populaÈ›ii.
În manifestările cele mai vechi ale artei române se regăsesc elemente ale artei celorlalte ppulatii italice cu care românii au venit i contact.Prima fază deci a artei române se reprezintă că o sinteză a contribuÈ›iilor acestor populaÈ›ii italice. Îndeosebi aportul etrusc a fost fundamental- în arhitectură templelor È™i în sculptură în bronz.Încât, începând din sec. VI i.e.n. creaÈ›ia artistică a românilor va evolua-timp de 4 secole-paralele (uneori chiar pân ăla a se confundă) cu artă etruscilor. În sec. ÎI i.e.n. artă română începe însă să-È™i definească persoalitatea; numai din acest secol încolo se poate vorbi de o "artă română".
Este adevărat că influenÈ›a artei greceÈ™ti È™i în special a artei elenistice contemporane se făcuse simÈ›ită mai de mult-prin intermediul etruscilor sau al coloniÈ™tilor grei din sudul Italiei.Dar acum după cucerirea Corintului de către români (146 i.e.n.), tablouri, statui de bronz sau de , coloane cu splendide capiteluri, basoreliefuri, jefuite de cuceritorii din lume grecească, au fost aduse la cantități considerabile. După care, Italiei- primul rând la , fireÈ™te,-au venit din Grecia din Asiei Mici, de voie aduÈ™i ca sclavi, un număr de artiÈ™ti , arhitecÈ›i, pictori sculptori. considerau nedemne de un cetățean ocupaÈ›iile artistice; au existat îndepărtaÈ›i- Nero, Hadrian Mrcus Aurelius-care se distrau pictând sculptând.
Atelierele de sculptură din oraÈ™ele grecesi (mai târziu, organizate È™i la Romă, cu meÈ™teri în majoritate greci) furnizau clientelei române copii excelente de statui celebre-cea a Athenei lui Fidias, de pildă, sau ce a a Afroditei lui Praxiteles, chiar în sute de exemplare! Modelele artistice aduse din Grecia erau exemple de severitate È™i precizie, de puritate È™i sobrietate în concepÈ›ie È™i execuÈ›ie. În schimb operele provenind din cele mai mari centre artistice-din Alexandria, Pergam, Antiohia,s.a.-răspundeau È™i altor gusturi:gustului pentru somptuos È™i ornamenatie încărcată, penru graÈ›ios È™i afectat, È™i în felelul acesta salvate de la diparitia lor completă È™i rămânând cunoscute psteritatii - Laocoon si Taurul Farnese.
Numeroase asemenea ateliere au fost fondate atât în Italia,cât È™i în provinciile române din Occident.Gustul diletanÈ›ilor români pentru artă s-a format la È™coală artei greceÈ™ti; pe de altă parte, n-au dispărut tottal nici tradiÈ›iile italice, care e vor permanentiza în artă populară. ArtiÈ™tii călătoreau acum mult, acelaÈ™i artist lucra în difereite provincii lae Imperiului, - fapt care îi procură o vastă experiență.Atelierele foloseau aceleaÈ™i teme plastice, teme adunate în aÈ™a-numitele "caiete de modele", care circulau de la un atelier la altul.Faptul acesta-È™i, înainte de toate, puternică centralizare a statului,care crease o solidă unitate politică È™i administrativă-a determinat o evoluÈ›ie unitară a artei române pe tot întinsul Imperiului.
Spirite pozitive È™i practice, cum am spus, românii aveau vocaÈ›ia realismului (în înÈ›elesul primar al termenului). TendinÈ›ele artei române sunt preponderent realise.Fundul străvechi rustic al românilor nu îi putea ajută să precizeze nici subtilitatea, nici fantezia, nici rafinamentul,nici temele pur abstracte în artă.Viziunea fundamental realistă a românilor este perfect confirmată È™i ilustrată-în sculptură, dar È™i în pictură, inclusiv în mozaic-de portret. -AceeaÈ™i viziune explică È™i preferinÈ›a artei române, mai pentru statuie mult pentru basorelief; gen care artistului posibilitatea consemneze, nareze corect exct un episod un fragment din realitatea vieÈ›ii. Spirit prea iventiv, artistului nu rămânea decât-concentreze forÈ›ele unei execuÈ›ii tehnice perfecte. Prin putut ajunge la o industrializare producÈ›iei artistice.