Activitatea comercială
Activitățile comercilae È™i bancare nu se bucurau la români de prea multă consideraÈ›ie.Dacă senatorilor le reau categotic interzise, în schimb adeseori membrii ordinului cavalerilor È™i în special "publicanii"-oameni de afaceri de profesie, cărora statul le concesiona perceperea impozitelor È™i antrepriză prin licitaÈ›ie a lucrărilor publice-se arătau foarte interesaÈ›i de această branșă. Publicanii constituiau societatea pe acÈ›iuni, avansând statului sume mari pe care apoi le recuperau cu un substanÈ›ial procent prin administrarea fiscală abuzivă a provinciilor ce li se atribuiau. Ei practicau cămătăria în stil mare, cu dobânzi până la aproape 50%, fapt care a contribit la sărăcirea unei întregi categorii de meÈ™teÈ™ugări È™i producători agricoli mici È™i mijlocii.
Schimburile comerciale s-au intensificat datorită impulsului pe care l-a dat apariÈ›ia monedei oficiale (în sec. IV i.e.n. de bronz, iar în secolul următor, a monedei de argint). În marile antrepozite ale Romei È™i ale altor mari centre din Italia intrau-în epocă imperială-mărfuri aduse chiar È™i dincolo de îndepărtatele hotare ale Imperiului. Din Spania-regiune destul de bogată în resurse minerale-se aducea fier, aramă, cositor, plumb, aur, argint, pietre dure È™i preÈ›ioase; dar È™i undelemn, vinuri, peste s.a. Cucerirea Galliei a adus Romei mari cantități de aur, cereale, lâna, vinuri,-românii exprtand în Gallia doar bronzuri, obiecte de sticlă È™i ceramică de lux. În Germania-È™i până în țările scandinave,de unde se aducea mai ales chihlimbarul-se exportau din Italia vin, obiecte de metal È™i sticlă, ceramică, căni È™i cupe frumos lucrate de bronz, argint sau intarsiate cu aur; în schimbul cărora se aduceau din Germania blănuri, peste uscat, vite cornute È™i căi, sclavi È™i...peruci naturale!Din Egipt veneau cele mai mari cantități de cereale; de asemenea È™i È›esături din în, papirus, fructe È™i obecte de sticlă. Provinciile române din Africa procurau Italiei-pe lângă cereale-sclavi, fildeÈ™, aur, pene de struÈ›, animale pentru circuri; Italia trimitea È›esături, vinuri, lampadare È™i obiecte de sticlă. Din provinciile române din Asia Mică venea la Romă È™i mână de lucru de inlta calificare, mai ales în domeniul meÈ™teÈ™ugurilor de lux. Din India È™i China caravanele aduceau È›esături de preÈ› È™i piper (în Ceylon, atunci Taprobană, existau antrepozite mari pentru mărfurile române), bumbac È™i pietre semipreÈ›ioase.
În provinciile cucerite, românii menÈ›ineau monopolurile locale.Volumul importului, în general,era cu mult superior volumului de mărfuri exportate; balanÈ›a comercila însă era echilibrată, È›inând seamă de catitatile enorme de produse care intrau în Italia sub formă de tribut.
Activitatea comercială era-pe scurt-mult uÈ™urată de reÈ›eaua de drumuri bine întreÈ›inute, reÈ›ea care totaliza aproximativ 90.000 km de drumuri.Această-constituie pe un fundament de 4 straturi de materiaale diferite aÈ™ezate la o adâncime de 2,70 m È™i chiar până la 3,80 m!-erau lărgi de 4-5 m. (Dar Via Appian ave aportiuni lărgi È™i de 10 m). Și în construcÈ›ia podurilor românii i-au întrecut cu mult pe greci. Arcul unic al unui pod român putea ajunge oana la o deschidere de 30 m. În unele cazuri podurile erau în acelaÈ™i timp È™i apeducte. Că lățime, cel mai laÈ› pod din român era cel construit de inginerul lui Traian, Apolodor din Damasc, la Turnu Severin: 1127 m.
Tot la 10 sau la 15 km călătorii găseau stații de poștă, pentru odihnă lor și pentru schimbarea cailor. După cinci stații de poștă era un han.