top of page

Familia in Roma Antică

În Roma antică viaÈ›a de familie a alcătuit multă vreme baza societății romane. La origine viaÈ›a de familie este dominată de atotputernicia tatălui exercitată legal asupra sclavilor casei, dar totodată asupra nevestei È™i copiilor săi. "Pater familias" putea după plac să recunoască copiii care îi avea de la soÈ›ia să, ori îi expunea în afara casei abandonându-i cui i-ar fi dorit, ceea ce, în practică însemna condamnarea la moarte sau în cel mai rău caz la sclavie. Căsătoria era hotărâtă de către capul familiei, iar înclinaÈ›iile celor interesaÈ›i nu erau deloc consultate.

Era celebrată o logodnă, care constituia un angajament solemn È™i religios al ambelor familii. După consultarea zeilor, se schimbau inelele, care aveau o culoare simbolică. BăieÈ›ii erau consideraÈ›i apÈ›i pentru căsătorie la vârstă de 14 ani, iar feÈ›ele la 12 ani. 
În ajunul căsătoriei logodnica oferea păpuÈ™ile sale larilor (strămoÈ™ii familiei) casei părinteÈ™ti. În aceeaÈ™i zi, e 

îmbrăca o tunică albă făcută dintr-o stofă È›esută potrivit unui procedeu arhaic È™i reÈ›inută pe talie de un nod dublu. Pieptănătură era aranjată cu ajutorul unui instrument special(hosta coelibaris), părul era împărÈ›it în È™ase;uvite înconjurate de bentiÈ›e pentru a fi apoi reunite într-un coc. După aceea se aÈ™eza un voal portocaliu. 
Câteodată se aÈ™eza câte o cunună de fori È™i diverse bijuterii, un colier de aur È™i diverse brățări. În picioare purtau sandale de aceeaÈ™i culoare că È™i voalul. Băiatul era îmbrăcat an ajunul nunÈ›ii cu o tunică de culoare albă, simbol al purității. În picioare purta sandale. Mijlocul era încins cu o centură din piele. Nuntă că È™i în zilele noastre era un prilej de bucurie. În tot acest timp instrumentiÈ™ti din flaute È™i harpe creau o atmosferă plăcută. 
Tânără familie aducea jertfe zeilor casnici pentru întărirea noii familii. De obicei invitaÈ›ii la nuntă aduceau cu ei daruri simbolice, punând astfel temelia noii familii. 

După ce pater familias isi exercită dreptul sau de recunoaÈ™tere a copilului, urmă, în ziua a opta dacă era față È™i intră nouă dacă era băiat, ceremonia acordării numelui. Ceremonia constă din sacrificii È™i rugăciuni de purificare È™i se încheia cu o masă familială. Cu acest prilej se îndeplineau È™i o serie de practici, mai ales din partea bunicelor È™i a moaÈ™elor, pentru înlăturarea È™i prevenirea oricăror vrăji, farmece, blesteme sau deochi, care ar fi putut daună nou-născutului. Pentru a-l feri È™i în viitor de toate acestea, se atârnă de gâtul copilului, un medallion (bulla), rotund sau în formă de inimă. ToÈ›i copiii născuÈ›i liberi purtau acest amulet, dar pe când al celor săraci se făcea din piele, al celor bogaÈ›i era de aur; băieÈ›ii îl purtau până când imbracau toga virilis, iar feÈ›ele până la căsătorie. 
În epocă republicană nou-născutul nu era anunÈ›at la nici o autoritate religioasă sau civilă pentru înregistrare. De aceea nici numele care-i era dat nu era È›inut în evidenÈ›a înainte de a imbraca toga virilis, când era constatat oficial È™i trecut pe listele de cetățeni. Singură înÈ™tiinÈ›are se făcea din partea tatălui cu ocazia efectuării recensământului de către censori pentru stabilirea veniturilor, respectiv a impozitelor. În timpul împăratului Marcu Aureliu, au fost introduse primele registre oficiale de naÈ™teri, care aveau scopul de a stabili vârstă fiecărei persoane. De atunci tatăl era obligat că în răstimp de 30 de zile de la naÈ™tere să anunÈ›e numele È™i data naÈ™terii copilului. 

Influenta mamei îsi punea pecetea asupra întregii vieti viitoare a copilului. Este simbolic, dar nu mai putin elocvent în aceasta privinta, episodul transmis de traditia istorica privitor la revolta lui Coriolan si actiunea lui dusmanoasa împotriva patriei sale: dupa ce nici rugamintile trimisilor poporului roman, nici acelea ale preotilor nu l-au putut îndupleca, el s-a oprit în fata dojenilor mamei sale.

Atunci când mama nu îsi putea îndeplini acest rol de educatoare a propriilor sai fii, se cauta în cadrul familiei vreo ruda mai în vârsta si care impunea respect în jurul ei pentru a i se încredinta misiunea de a-i creste într-o atmosfera de înalta tinuta morala si severitate. Deci, nu se recurgea nici atunci la vreo doica platita. La vârsta de sapte ani baietii ieseau de sub influenta directa a mamei, trecând sub aceea a tatalui.          Sub supravegherea tatalui, copiii se initiau treptat în cunoasterea si practicarea unui fel de viata traditionala; ei se deprindeau sa imite gesturile, vorbele si chiar munca celor mai în vârsta. Pe masura ce cresteau în ani, ascultând mereu pe cei mari în mijlocul carora traiau vorbind despre mersul vremii, despre animale domestice si salbatice, despre lucrarile de zi cu zi sau de sezon, copiii  câstigau si o anumita experienta de viata. Într-o etapa urmatoare ei asistau la muncile câmpului, însoteau pe pastorii de turme sau pe plugari si încercau sa îndeplineasca ei însisi anumite lucrari.

Fetele continuau sa ramâna în casa în jurul mamei lor, care le deprindea cu lucrarile din interiorul gospodariei, ca gatitul mâncarurilor si torsul lânii.

EducaÈ›ia în familie lua sfârÈ™it pe la 16-17 ani, când tânărul imbraca toga virilis. Cu acest prilej avea loc o ceremonie în cursul căreia tânărul, în față altarului zeilor protectori ai casei, depunea togă cu tiv si bulla, dedicându-le-o lor, apoi îmbrăca togă fără tiv, îmbrăcămintea caracteristică bărbatului-cetățean. După îndeplinirea sacrificiilor în cinstea divinităților protectoare ale căminului, tânărul era însoÈ›it de către tată sau, în lipsă acestuia, de către tutore, È™i urmat de către celelalte rude în Forul român. Acolo, în clădirea tribunalului de pe pantă Capitoliului, era înscris în listele cetățeneÈ™ti, devenind astfel cetățean cu drepturi depline. Atunci i se dădea È™i numele complet, dacă nu-l primise cumva mai înainte. Ceremonia se încheia cu un sacrificiu pe Capitoliu È™i cu o masă în familie, la care erau invitaÈ›i rude È™i prieteni. 

Tinerii de la È›ara nu cunoÈ™teau aceste ceremonii; trecerea lor de la vârstă copilăriei la cea a tinereÈ›ii, care avea loc tot în jurul vârstei de 17 ani, era marcată prin intrarea în serviciul militar. Acesta era un obicei străvechi căruia i se conformau în primele secole ale republicii È™i fii patricienilor; mai târziu însă situaÈ›ia s-a schimbat, în sensul că cei mai mulÈ›i reprezentanÈ›i ai clasei dominante îÈ™i începeau la îmbrăcarea togii de cetățean ucenicia în vederea carierei politice, ataÈ™ându-se pe lângă un personaj influent È™i cu experiență oratorica, pe care îl însoÈ›eau la adunările politice sau la dezbaterile de la tribunale. 
Moartea unui membru al familiei era un alt prilej de întrunire a conclavului familial, în vederea împlinirii ritualurilor tradiÈ›ionale. Ceremonia funerară avea mai multe etape, începând cu fază premergătoare decesului, când rudele îÈ™i luau rămas-bun de la muribund È™i îi dădeau ultima sărutare (supremum osculum). Celui mort i se închideau ochii È™i după tradiÈ›ie, era strigăt de mai multe ori pe nume (conclamatio), pentru că cei de față să se asigure că a încetat din viață. 
Mortul era apoi spălat, uns cu uleiuri parfumate È™i îmbălsămat, îmbrăcat în togă (bărbatul) sau stolă (femeia), i se punea pe cap o cunună funerară iar în gură sau în mână un obol (monedă) pentru luntraÈ™ul Infernului, Charon. De această operaÈ›ie se ocupau rudele sau antreprenorul de pompe funebre, după care mortul era depus cu picioarele spre ușă, pe un pat funebru, acoperit cu flori (lectus funebris) aranjat in atrium sau in vestibilum. Expunerea dură între trei È™i È™apte zile, atât pentru a se putea constată că respectivul murise de moarte naturală, cât È™i pentru că familia È™i cunoscuÈ›ii să-i poată aduce un ultim omagiu. În ziua înmormântării, mortul, era dus în cripta familiei, însoÈ›it de un cortegiu funerar precedat de cântăreÈ›i din flaut È™i bocitoare de profesie, format din rude È™i prieteni în veÈ™mânt de doliu. Românii au păstrat È™i obiceiul înhumării dar , până la oficializarea creÈ™tinismului (secolul IV), ei au practicat frecvent incinerarea. 
După depunerea mortului  aveau loc la  mormânt ceremonii pentru purificarea familiei de pângărirea morÈ›ii. La 9 zile după înmormântare, familia oferea sufletului defunctului un sacrificiu  un banchet, la care se serveau mâncăruri simbolice: , linte, sare. 

Legea îngaduia afisarea doliului public doar celor mai apropiate rude. Traditia impunea în semn de doliu, mai ales femeilor, vesminte albe precum si absenta de la ospete si serbari publice pe toata durata lui.

După credinÈ›a românilor, sufletele celor decedaÈ›i (lares, manes) duceau o viață asemănătoare celei de aici, fie în mormânt, fie într-o regiune subterană, obscură, în care domnea zeul Orcus. Împărăția această a morÈ›ilor nu era însă izolată complet de lumea de aici, ci corespundea cu ea printr-o groapă făcută în pamant (mundus) în apropierea oraÈ™ului sau satului È™i acoperită cu o piatra (lapis manalis). De trei ori pe an, la 24 august, 5 octombrie È™i 8 noiembrie, se ridica această piatră pentru că sufletele să iasă È™i să se ducă să-È™i vadă rudele. Pentru a liniÈ™ti sufletele celor morÈ›i È™i pentru a scăpa de ele, românii celebrau aÈ™a-numitele Lemuria în zilele de 9, 11 È™i 13 mai. Lemures erau sufletele morÈ›ilor deveniÈ›i strigoi È™i venind printre cei vii că să facă răutăți. Pentru a scăpa de această primejdie, în zilele amintite mai sus, capul familiei se trezea la miezul nopÈ›ii È™i umblă cu picioarele goale prin coridoarele casei, trosnind din degete pentru a speria spiritele È™i aruncând în spatele sau seminÈ›e de bob negru, fără a-È™i întoarce capul. De nouă ori repetă cuvintele: "Cu acest bob mă răscumpăr pe mine însumi È™i pe ai mei".          Dupa stropirea cu apa sfinÈ›ită, lovea într-o placă de bronz È™i strigă încă de nouă ori: "Spirite ale strămoÈ™ilor mei, ieÈ™iÈ›i afară". Românii credeau deci că strigoii veniÈ›i să sugă sângele oamenilor se repezeau la seminÈ›ele de bob È™i datorită puterii magice a cuvintelor repetate de nouă ori, se depărtau de casă lăsând oamenii în pace. 

O categorie specială de suflete ale morÈ›ilor o formă aceea a criminalilor sau a celor care au sfârÈ™it printr-o moarte năpraznică. Acestea se numeau larvae si erau considerate că raufacatoare, la fel cu cele ale morÈ›ilor deveniÈ›i strigoi. 
ObligaÈ›iile familiei la moarte È™i la înmormântare au fost codificate la români È™i respectate cu stricteÈ›e. Pe pietrele funerare era obiceiul să se scrie fraze augurale, între care cea mai obiÈ™nuită era: Sit tibi terra levis, menită să uÈ™ureze ieÈ™irea spiritului din mormânt pentru a luă parte la mesele date de rude în amintirea să. În fiecare an, în ziua de 22 februarie, întreagă familie se adună acasă la o masă comună. În acea zi nu trebuia să se È›ină seamă de certurile familiale. La masă erau rezervate locuri pentru morÈ›i. Statuetele zeilor familiali prezidau masă această, la care se strângea laolaltă întreagă familie, vii È™i morÈ›ii. 
În ceea ce priveÈ™te viață cotidiană, românii luau 3 meÈ™e zilnice: micul dejun (ientaculum), prânzul (prandium) È™i cină (cena). Primele două meÈ™e nu erau prea consistente: ientaculum (între orele 7-9) se compunea dintr-un terci, completat de legume verzi, brânză, măsline, iar prandium (între orele 12-13) constă într-o bucată de pâine, carne rece, legune, fructe È™i puÈ›in vin. Ambele meÈ™e erau luate în grabă fără a se aÈ™terne masă. Oră la care începea cină varia în funcÈ›ie de anotimp. Cină se pregătea în bucătăria casei, în gospodăriile modeste de către gospodină însăși, în cele bogate, de un numeros personal, condus de un bucătar È™ef, supravegheat îndeaproape de stăpână casei. 

Când erau musafiri la masă o cină completă constă în aperitive (ouă, salate, ciuperci, măsline), urmate de cel puÈ›in 7 feluri de mâncare, apoi veneau deÈ™ertul È™i fructele. 
După ce se încheia masă propriu-zisă, urmă partea finală a cinei, comissatio, care constă în degustarea mai multor soiuri de vinuri, degenerând uneori într-o adevărată orgie bahică. 
Alcătuind o statistica a zilelor lucrătoare (dies faÈ™ti) È™i a celor nelucratoare (dies nefaÈ™ti), J. Carcopino, constată că totalul zilelor sărbătorite obligatoriu în Romă imperială se ridica la 182 de zile. AÈ™adar, mai mult de o jumătate de an, populaÈ›ia Romei participă la spectacole È™i jocuri, instituite, conform tradiÈ›iei, din timpuri imemoriale, în onoarea divinităților. 
În vremea republicii, jocurile ciclice, instituite în onoarea zeilor, constau mai mult în reprezentaÈ›ii dramatice, decât în curse de care, situaÈ›ie care se va schimbă în imperiu. 

Dintre toate plăcerile oferite de spectacole, românii au avut însă o preferinÈ›a aparte pentru luptele de gladiatori. Prin decretele lui Augustus, luptele de gladiatori au constituit un spectacol la fel de oficial È™i obligatoriu, că È™i jocurile de teatru sau circ, È™i ele au devenit spectacolul imperial prin excelentă. 
În zilele în care magistraÈ›ii sau împăraÈ›ii nu ofereau jocuri, românii îÈ™i petreceau după.amiezile, căutând alte surse de divertisment. Pentru că îmbulzeala de pe străzile Romei nu era prielnică plimbărilor, promenadele se puÈ›eau face în locuri special destinate, porticurile È™i mai ales grădinile publice. 
În secolul I  i. Hr. au apărut la Romă grădini întinse, adevărate parcuri, cum a fost cea care înconjura casă lui Cesar, lăsată de el prin testament poporului român, că loc de promenadă. Grădinile lui Lucullus, cele ale lui Maecenas unde se È›ineau întrunirile cercului literar sunt doar câteva. 
Au existat È™i grădini publice propriu-zise, destinate a servi că loc de plimbare pentru toÈ›i locuitorii urbei, Campus Codetanus, nemus Pompei (parcul lui Pompei). Cea mai plăcută recreere a după-amiezii pentru românii de ambe sexe era baia. 
La începutul epocii imperiale, băile publice se vor răspândi la Romă, la înmulÈ›irea lor contribuind atât statul, cât È™i particularii, atraÈ™i de profiturile dobândite din exploatarea lor. 
 Termele reuneau încăperi pentru diverse tipuri de băi: baia uscată, echivalentul saunei moderne, baia caldă (caldarium), baia rece (frigidarium), baia călduță (trepidarium), piscinele (piscină) È™i căzile (alveus). De asemenea existau porticuri, grădini pentru promenade, saloane de odihnă, săli de gimnastică, cabinete de masaj, biblioteci, prăvălii. 

bottom of page