Românii au fost în măsură să stăpânească un imperiu foarte mare, să folosească un sistem geometric pentru amplasarea terenurilor agricole ÅŸi să aplice rotaÅ£ia culturilor.
Românii au fost cei care au maximizat utilizarea terenurilor, dar acest lucru a dus în final la epuizarea solului. Românii au importat mult produse agricole din ţările imperiului. După ce Romă a cucerit Egiptul, s-a importat atâta grâu din Å£ara această, încât a fost oferit gratuit la toată populaÅ£ia capitalei care era în jur de 1 milion de locuitori. În timpul Imperiului Român, o mare parte din culturi au fost cultivate pe moÅŸii mari cunoscute sub numele de latifundii. Muncitorii agricoli, în aceste ferme, erau în mare parte sclavi din ţările cucerite.
Agricultura
Cele mai multe terenuri erau slab productive din cauza lipsei de apa. Tocmai de acea apa era conservată pe cât era posibil. Cea mai mare parte a terenurilor erau în pantă È™i astfel eroziunea solului a devenit o problemă destul de mare. Românii s-au dat seamă că pămantul ar deveni mai bun dacă primeÈ™te ingrăsăminte. Ei au fost printre primele civilizaÈ›ii care au înfiinÈ›at ferme de tip mixt pentru a folosi gunoiul de grajd de la animale ajutând revitalizarea solurilor.
Cu toate acestea, românii au suferit importante scăderi de producÈ›iei agricole spre sfârÈ™itul imperiului, din cauza utilizării excesive a terenurilor. "Căderea civilizaÈ›iilor trecute si in special a celei din regiunea mediteraneană, să datorat în mare parte proastei gestionări a peisajului" se menÈ›ionează într-o scriere din epocă respectivă.